Online talkshow energiedelen

21-05-2024

Vrijdag 17 mei organiseerde het Nationaal Klimaat Platform de online talkshow: 'Krijgt energiedelen wind in de zeilen?" Onze Energie Expert Justin Pagden vertelde wat er nu al in de Achterhoek gebeurt op het gebied van energiedelen.

"Je ziet nu dat burgers zeggen dat als die windmolens er dan toch moeten komen, dan alleen conform dit model. Dan willen wij dat die energie die wij hier opwekken ook echt van onszelf is. Dit kunnen wij dan lokaal aan elkaar verkopen tegen kostprijs en zo hoeven wij het niet aan een marktpartij af te staan die het vervolgens weer verkoopt met winst."

Ineke van Ingen van Energie Samen reageerde hierop: "Wat er nu al in de Achterhoek gebeurt laat zien dat als het om je eigen opwek gaat, er ook meer commitment ontstaat vanuit de mensen. Zo gaan ze onderling afspraken maken over de kostprijs en over het meer gelijktijdig opwekken en afnemen van stroom. Daarom is het zo belangrijk dat energiedelen nu al in de wet komt te staan. Dan kunnen we nu al nadenken over de juiste voorwaarden en dit goed inregelen."

Via de button kijk je de online talkshow terug, waarin voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform Kees Vendrik de aankomende Energiewet bespreekt met Laetitia Ouillet (specialist warmtetransitie/energiemarkt), Ineke van Ingen (Energie Samen), Job Swens (kenner van de juridische aspecten van energiedelen), Justin Pagden (Agem Energie Experts), Joris Benninga (deskundige op het vlak van energiedelen op bedrijventerreinen) en Niels Hanskamp (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Je ziet de bijdrage van Justin vanaf 43:25. 

Online talkshow terugkijken

Dank aan het Nationaal Klimaat Platform voor het faciliteren van dit belangrijke en inspirerende gesprek met elkaar.