Historie

Ga mee in de tijdlijn.

Het verhaal van Agem begint al in 2009 bij het eerste Akkoord van Groenlo. Ga terug in de tijd en bekijk de historie van Agem in een overzichtelijke tijdlijn met de hoofdlijnen van onze organisatiegeschiedenis. 

| 2025

Uitbreiding directie

Pascal Giesen start als algemeen directeur van Energieloket Achterhoek en als operationeel directeur van Agem Energie Experts, waar hij in samenwerking met algemeen directeur Maarten van Oostveen de eindverantwoordelijkheid draagt.   

Lees het nieuwsbericht

2024 |

Groei op alle onderdelen

Gemeente Doesburg treedt toe tot Coöperatie Energieloket Achterhoek en is daarmee de 9e gemeente die lid is. Coöperatie Streekenergie heeft eind van dit jaar 21 lokale energiecoöperaties als leden en het team van Agem Energie Experts is gegroeid naar ruim 40 collega's.

| 2023

Heroriëntatie

Bijna tien jaar na oprichting van de organisatie Agem in haar eerste vorm zijn de verschillende bedrijfsonderdelen per 1 januari 2023 zelfstandige organisaties geworden. Zo wordt ruimte gecreëerd voor verdere groei van de verschillende onderdelen en daarmee versnelling van de energietransitie in de Achterhoek. Vanaf 1 maart 2023 treden de organisaties onder de nieuwe namen naar buiten.

De organisatie Energieloket Achterhoek draagt niet langer de naam Agem, maar groeit door als zelfstandige organisatie. Dit onder toeziend oog van de Achterhoekse gemeenten, verenigd in een coöperatie als eigenaren en opdrachtgevers. 

Lokale energiecooperaties hebben zich als echte, Achterhoekse energieproducenten verenigd in Coöperatie Streekenergie. Voor grootzakelijke gebruikers is de Coöperatie Streekenergie Grootzakelijk opgericht.

Agem gaat verder als Agem Energie Experts; kennisorganisatie en werkgever van de inmiddels 34 teamleden. De organisatie faciliteert, ondersteunt en stimuleert samenwerking tussen de verzelfstandigde organisaties. Ook worden diensten verleend aan organisaties en overheden.

Gemeentelijke Energie (AGE BV) was in 2018 al gestart als zelfstandige entiteit, dit blijft zo. 

Lees het nieuwsbericht


Aankoop bron AGE

De Achterhoekse gemeenten kopen samen een zonnepark via hun gezamenlijke energiebedrijf AGE BV en hebben hiermee een eigen bron voor Gemeentelijke Energie. 

Lees het nieuwsbericht

2022 |

Toekomstbestendige doorontwikkeling

In 2022 is gewerkt aan nieuwe businessplannen voor alle bedrijfsonderdelen. Om van Agem een toekomstbestendige organisatie te maken is een transformatie van de organisatie nodig. De plannen worden vertaald in een transitieplan en concrete actieplannen per onderdeel van de organisatie.

| 2021

Heroriëntatie

Dit jaar stond in het teken van heroriëntatie. Begin 2021 neemt de directeur van het eerste uur na acht jaar afscheid van Agem en maakt plaats voor zijn opvolger. Om de strategie goed te kunnen vertalen in een businessplan zijn de missie, visie, strategie en businessplan opnieuw bekeken. Conclusies: binnen Agem zijn verschillende, soms conflicterende belangen. Het zou beter zijn deze apart, als zelfstandige bedrijven te organiseren, maar hierbij wel een geheel te behouden. De huidige ontwikkelingstak komt halverwege het jaar vrijwel volledig stil te liggen en in december gaat de bestaande leverancier op Levering failliet. Agem blijft goed overeind, maar de getrokken conclusies blijken relevanter dan ooit.

2020 |

Strategie 2.0

De strategie voor de komende jaren wordt door de leden van de coöperatie goedgekeurd. De activiteiten voor besparing, opwekking en levering worden voortgezet en de voorbereidingen voor de gewenste groei worden getroffen. Het Agem team groeide door tot 30 Agemmers en natuurlijk speelde Covid-19 dit jaar een grote rol.

| 2019

Groei zet door

In 2019 treden opnieuw 3 coöperaties toe en groeit AGEM naar 18 leden. De groei van de bedrijfsonderdelen zet gestaag door en er wordt een Raad van Commissarissen ingesteld op Agem Holding BV.

Ruim 1100 particuliere en zakelijke adressen en 5.000 gemeentelijke objecten krijgen energie geleverd. Er worden coöperatieve zonnedaken ontwikkeld, zon- en windprojecten voorbereid en programma’s uitgevoerd voor o.a. Provincie Gelderland. Het Energieloket zet de diverse activiteiten voort en het volume groeide over de hele linie.

AGEM wordt Agem. We nemen daarbij afscheid van AGEM als afkorting van Achterhoekse Groene Energie Maatschappij en voeren voortaan Agem als merknaam in plaats van de naam van de coöperatie. VerduurSaam Energieloket gaat vanaf 2020 verder als Agem Energieloket.

De aanhoudende groei vraagt om duidelijkheid mbt de strategie. Agem gaat als organisatie richting een nieuwe fase: van startup naar een snelgroeiende organisatie en meer focus is noodzakelijk.

2018 |

Groei

Het aantal medewerkers groeit van 13 naar 20 in een jaar. Deze collega’s werken op de verschillende aandachtsgebieden: besparen, opwekken en leveren van energie. Ook burgerinitiatieven kunnen vanaf 2018 lid worden van de coöperatie en 7 energiecoöperaties zetten deze stap. Het aantal leden komt daarmee op 15: 8 gemeenten en 7 lokale burgerinitiatieven.

Start Gemeentelijke Energie

Op 1 januari 00.00 uur is AGEM Gemeentelijke Energie BV (AGE) officieel gestart. Een aparte BV, die de levering verzorgt van de energie van de ruim 5000 gemeentelijke aansluitingen voor 7 gemeenten: Aalten; Bronckhorst; Doetinchem; Oost Gelre; Oude IJsselstreek; Montferland en Winterswijk.

| 2017

ADV stopt, VerduurSaam Energieloket onder AGEM

ADV draagt activiteiten over aan Achterhoeks Energieloket BV, een nieuwe BV onder AGEM, en gaat verder onder de naam VerduurSaam Energieloket.

2016 |

Bijsturing ambities en plannen

De groei van afnemers van energie gaat minder snel dan bedacht, de ambities blijken te ambitieus. Ook wordt duidelijk dat er (te) veel van AGEM verwacht wordt op gebied van informatieverstrekking en netwerk: veel uren waar geen inkomsten tegenover staan. In 2016 wordt de prioriteit verlegd naar zoveel mogelijk (coöperatief!) opwekken en wordt met Stichting ADV gesproken over een overname van de besparingsactiviteiten.

| 2014

Startup fase

Vanuit het oorspronkelijke doel start AGEM als Achterhoekse energieleverancier in de rol van wederverkoper, om de opbrengsten te gebruiken voor nieuwe opwekkingsprojecten.

2013 |

Start AGEM

Hoewel nog niet officieel opgericht als coöperatie, werd er in 2013 al volop aan de organisatie gewerkt. In juli 2013 draagt het kwartiermakersteam over aan de eerste uitvoerende Agemmers.

Op 18 oktober is de Coöperatie AGEM officieel opgericht door 8 Achterhoekse gemeenten, met als doelen: opwekking en levering van duurzame energie in de Achterhoek. Ook werd de Stichting Achterhoek Duurzaam Verbouwen (ADV) opgericht, met als doel om bestaande gebouwen in de Achterhoek energiezuiniger te maken.

Tweede Akkoord van Groenlo

Eind 2013 zijn de projecten zoals geformuleerd in het regiocontract gerealiseerd. Het Akkoord van Groenlo uit 2009 wordt nieuw leven ingeblazen. Op 27 november 2013 ondertekenen de acht Achterhoekse gemeenten wél gezamenlijk het Akkoord van Groenlo 2013.

| 2012

Kwartiermakersfase

Eind 2011 werd er een kwartiermaker aangesteld. Zij heeft met een team in 2012 de plannen voor AGEM uitgewerkt tot concrete bedrijfsplannen en de eerste mensen gezocht om deze plannen daadwerkelijk uit te voeren.

2010 |

Oprichting Tafel van Groenlo

In februari 2010 is de Tafel van Groenlo opgericht om bij te dragen aan de realisatie van de ambities uit het akkoord. De Tafel bestaat uit ondernemers, onderwijs en overheid en wordt gefaciliteerd en ondersteund door de Regio Achterhoek. Met behulp van een Europees project is een actieplan opgesteld hoe de doelstellingen uit het Akkoord van Groenlo bereikt kunnen worden: o.a. de oprichting van de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) en verduurzaming van de bestaande woningvoorraad door oprichting van de stichting Achterhoek Duurzaam Verbouwen (ADV). Dit wordt vastgelegd in een Achterhoeks regiocontract.

| 2009

Eerste akkoord van Groenlo

Acht gemeenten Regio Achterhoek verklaren samen op te gaan trekken in de energietransitie. Alle gemeenten onderschreven de ambitie in het Akkoord van Groenlo 2009, maar een aantal ondertekenen niet vanwege de hoge mate van gedetailleerdheid.