Energieloket Achterhoek

De Achterhoekse gemeenten werken al sinds 2017 samen in de uitvoering van hun eigen regionale energieloket. Energieloket Achterhoek is daarmee het energieloket voor inwoners van de Achterhoek. De operationele, dagelijkse gang van zaken wordt ingevuld door onze Energie Experts.

Onze Energie Experts helpen zorgen dat de hele Achterhoek comfortabel en energiezuinig kan wonen en werken. Dit doen we vanuit Energieloket Achterhoek: het Energieloket van de Achterhoekse gemeenten, voor alles dat met energie besparen te maken heeft.

De Achterhoekse gemeenten zijn gezamenlijk eigenaar en opdrachtgever van het Achterhoeks Energieloket. Vanuit de samenwerkende gemeenten wordt het bestuur gevormd door hiervoor benoemde wethouders. Onder leiding van algemeen directeur Pascal Giesen zorgt een team van zo'n dertig energie experts namens de Achterhoekse gemeenten dagelijks voor o.a. een goede bereikbaarheid van het energieloket, de juiste informatievoorziening en de afhandeling van subsidies & leningen. 

Op deze pagina lees je meer over het ontstaan van het Energieloket en zie je welke energie experts werkzaam zijn in dit team. Via de button ga je direct naar de website van het Energieloket zelf. 

Ga naar Energieloket Achterhoek

Voor onze inwoners

Negen vooruitstrevende Achterhoekse gemeenten hebben zich verenigd in de Coöperatie Achterhoeks Energieloket*. Voor acht van deze gemeenten wordt operationeel vanuit Energieloket Achterhoek diensten verleend aan de inwoners van deze gemeenten. 

*Gemeente Winterswijk is wel lid van de coöperatie, maar voert zelf de dienstverlening aan de inwoners van Winterswijk uit. 

Achterhoekse gemeenten samen sterk sinds 2009

Al in 2009 besloten de Achterhoekse gemeenten samen op te trekken in de energietransitie in het eerste Akkoord van Groenlo. Na de oprichting van de Tafel van Groenlo (2010) en het vernieuwde Akkoord van Groenlo (2013), werden twee uitvoeringsorganisaties opgericht: Coöperatie Achterhoekse Groene Energiemaatschappij (toen nog AGEM, met hoofdletters) en Stichting Achterhoek Duurzaam Verbouwen (ADV). In 2017 stopt ADV en draagt haar activiteiten over aan Achterhoeks Energieloket BV, een nieuwe BV onder de Coöperatie AGEM, en gaat verder onder de naam VerduurSaam Energieloket.  In 2019 nemen we afscheid van AGEM als afkorting van Achterhoekse Groene Energie Maatschappij en voeren voortaan Agem als overkoepelende merknaam. VerduurSaam Energieloket gaat vanaf 2020 verder als Agem Energieloket. 

Bijna tien jaar na oprichting van de organisatie Agem in haar eerste vorm zijn de verschillende bedrijfsonderdelen in 2023 zelfstandige organisaties geworden, om ruimte te creëren voor verdere groei van de verschillende onderdelen en daarmee versnelling van de energietransitie in de Achterhoek. De Energieloket-organisatie draagt niet langer de naam Agem, maar wordt Energieloket Achterhoek.